tändstift

Med över 600 miljoner sålda tändstift per år är NGK världens största tillverkare av tändstift. Ett nära samarbete med de största motortillverkarna inom segmenten Bil, Mc, Marin, ATV, Snöskoter och Trädgårdsredskap resulterar i en frekvent eftermarknad där kvalitet och tillgänglighet är två viktiga framgångsfaktorer.

Med ett sortiment på över 1500 unika tändstiftstyper är NGK ett pålitligt och tryggt tändstiftsfabrikat. I sortimentet ingår både standardstift och tändstift med både Platina och Iridium som ger längre serviceintervaller och bättre förbränningsegenskaper.


Platina

Tändstift som innehåller ädelmetallen Platina är framtagna och testade i motorer som kräver lite mer än utöver det vanliga. Fördelen med Platina är att mittelektrodens diameter kan minskas och resultatet blir bättre förbränningsegenskaper samt en mindre miljöpåverkan vilket gör att serviceintervallerna kan göras längre utan att det påverkar stiftets effektivitet.


Iridium

Iridium IX är ett högklassigt prestandaalternativ till originalrekommendationen. De representerar den ultimata utvecklingen inom teknologi och prestanda där Iridium-materialet tillåter en minskning av diametern på mittelektroden med 75% jämfört med ett standardstift. Den tunna elektroden ger en mycket högre tändsäkerhet och tillsammans med den så kallade "ringspalten" runt basen på mittelektroden har stiftet optimala egenskaper för perfekt förbränning under extrema förhållanden. Dessutom ökar materialet också stiftets livslängd.

Klicka på bilden till höger för att ladda ned broschyr med mer information om Iridium tändstift.


NGK V-Line

Under 1991 introducerade NGK V-Line, det fram tills idag mest uppskattade och framgångsrika tändstiftssortimentet på eftermark-naden. V-Line är succé av flera anledningar.

Med ett tändstiftssortiment som erbjuder OE-kvalitet och ett fåtal tändstiftstyper som täcker stor del av marknaden skapas förutsättningar för en hög lageromsättningshastighet. Läs mer här.


Klassiker 1931-1991

NGK Klassiker-katalogen finns nu tillgänglig för dig som söker tändstift till äldre bilar, motorcyklar och veteranbilar. Totalt består katalogen nu av 300 sidor sprängfyllda med över 5.700 rekommendationer för bilar och motorcyklar tillverkade mellan 1931 och 1991.

Läs mer i katalogen Klassiker 1931-1991


Frågor och svar om tändstift

Klicka här för att öppna en pdf-fil med frågor och svar om tändstift.

Tillbaka >>


glödstift

Glödstift från NGK sätter den högsta standarden för dieselteknologi genom att alltid ligga i framkant när det gäller tekniska framsteg. I sortimentet finns glödstift till fordon med allt från förkammardieselmotorer till direktinsprutade motorer med commonrail-system, från de enklaste glödstift med en värmespiral och styrbox (ECU) till självreglerande glödstift utan styrbox. Med NGKs avancerade och moderna teknologi kan bränsleförbrukning samt utsläpp reduceras och motorns livslängd bibehållas.

D-Power

D-Power, ett säljkoncept med de mest frekventa glödstiften som med sina enhetliga förpackningar bidrar till den enkelhet och tydlighet som krävs för att säkerställa att kunden får rätt glödstift till rätt bilmodell. D-Power originalmonteras i drygt 30% av alla nytillverkade personbilsdieslar. Sortimentet har en marknadstäckning i Sverige på över 90%. De rent tekniska fördelarna med D-Power är de samma som NGKs övrigt moderna och högteknologiska sortiment av glödstift.


Här finns en broschyr med ytterligare information om D-Power.

Tillbaka >>


sensorer

NTK är världens största leverantör och tillverkare av original lambdasensorer. NTK kombinerar expertis med innovation och levererar syresensorer med överlägsen passform, form och funktion. Lambdasensorer används i moderna bilar för att styra bränsle och tändning för att optimera bilens prestanda inom områdena utsläpp och bränsleekonomi.

Klicka på bilden till höger för en broschyr med ytterligare information om NTKs Lambdasensorer.

Sensorerna sitter före och efter katalysatorn och kontrollerar mängden syre i avgaserna. Sensorn skickar signaler till bilens färddator, som sedan kan justera flera variabler, bland annat luft/bränsleblandningen och timing, för att få motorn i optimal arbetsgång.

Följande biltillverkare utrustar sina modeller med NTK lambdasensorer:

Aston Martin, Audi, BMW, Citroen, Daewoo, Daihatsu, Daimler-Chrysler, Fiat, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Isuzu, Jaguar, Kia, Lancia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Rover, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volvo och Volkswagen


Tillbaka >>


tändkablar

NGK erbjuder ett komplett sortiment av cirka 600 enskilda tändkablar och 700 olika tändkabelsatser. Varje tändkabel är exakt anpassad enligt OE specifikationer vilket ger en problemfri installation och garanterad funktion.

Klicka på bilden till höger för en broschyr med ytterligare information om NGKs tändkablar.

Det finns tre typer av tändkablar:

  • tändkablar av koppar med avstörningsmotstånd i tändhattarna
  • tändkablar med kolpulvermotstånd
  • tändkablar med induktivt motstånd

tändkablar av koppar med avstörningsmotstånd i tändhattarna

tändkablar med avstörningsmotstånd i tändhattarna


tändkablar med kolpulvermotstånd

tändkablar med kolpulvermotstånd


tändkablar med induktivt motstånd

tändkablar med induktivt motstånd


Alla utföranden är försedda med ett hölje av silikongummi. I jämförelse med till exempel PVC blir detta material motståndskraftigare vid temperaturbelastningar på upp till 220°C och vid kontakt med olja eller bensin. Därmed uppfyller materialet de högsta kraven vad gäller temperaturbeständighet enligt ISO 3808 (klass F, upp till 220°C). Tändkablarna har till uppgift att leda den nödvändiga spänningen (U) helst utan förluster till tändstiftet.

Detta sker beroende på fordonets konstruktion under användning av:

  • en mekanisk tändningsfördelare och ett fördelarlock
  • en helelektronisk tändningsmodul
  • en helelektronisk semi-direkt-tändning respektive en tändspole med dubbla gnistor

Eftersom tändspänningen befinner sig i högspänningsområdet med upp till 36 000 Volt, måste tändkablarna vara motsvarande genomslagssäkra. Tändspänningen får på inga villkor tränga igenom manteln och överföras till bilens jordning för det skulle orsaka tändavbrott och kan i vissa fall även skada bilens elektronik.

Tillbaka >>


tändspolar

NGKs tändspoleprogram består av 350 olika tändspolar och med en marknadstäckning på 92% i Europa hittar du en tändspole till nästan alla fordon. Produkterna håller en beprövad hög kvalitet samt en modern och klassisk konstruktion och varje tändspole tillverkas i strikt överensstämmelse med OE specifikationer.

Placering av komponenterna samt utformingen av lödpunkter och anslutningar sker på grundval av den stränga kvalitetsstandarden TS16949.
NGKs tändspoleprogram är uppdelat i sex kategorier:


Med hjälp av det smarta nummersystemet för artikelnumren kan man på ett enkelt sätt utläsa vilken typ av tändspole det sitter på fordonet.

Tändspolars nummersystem för artikelnummer

Tillbaka >>